Assalamualaikum..
So today I nak kongsi la resepi pavlova dengan U alls semua..
Resepi ni gabungan resepi Fatin Liyana + Dr Fazley..
Haha...
Suka hati I gabung resepi orang..
Pavlova
Bahan-bahan
4 biji telur putih
1 cawan gula castard (gula biasa)
1 sudu teh cuka makanan
1 sudu makan tepung jagung
*1 sudu teh esen vanila
*option la kalau U alls nak letak ke tak.. I suka adunan I wangi.. That's why i letak..
Cara-cara
1. Mula-mula putar 4 biji telur putih sampai kembang
2. Kemudian tambah 1 cawan gula secara beransur-ansur dan putar. Hasilnya anda akan dapat meringue. Kalau anda cuba terbalikkan bekas tersebut,, mixture tu tak akan jatuh.. Bererti anda berada dalam cara yang betul.
3. Kemudian tambahkan 1 sudu teh cuka makan dan 1 sudu teh esen vanila. Sambung putar mixture tu sampai sebati.
4. Masukkan 1 sudu makan tepung jagung. Pastikan ayak dulu untuk buang bendasing. Kemudian gaul sebati dan bentukkan.
5. Setelah bentukkan, panaskan oven pada suhu 150 degree celcius. Kemudian bakar untuk 1 jam.
Topping
Untuk topping, I menggunakan buah strawberi, buah naga merah dan kiwi.. potong lah mengikut kretiviti anda.. Sekretif ni je la I mampu.
Untuk whipping creamnya pulak, I guna jenama ni.. Creamnya rasa seperti vanila dan sedap walaupun dimakan begitu sahaja.
Dan hasilnya........\
Taaadddaaaa......
No comments:
Post a Comment